bozo beste alternatief zonder overeenkomst

BOZO

BOZO in onderhandelen staat voor “Beste Onderhandelingsresultaat Zonder Overeenkomst”. Het begrip staat synoniem voor BAZO en het Engelse BATNA (“Best Alternative To No Agreement”).

Wat is BOZO?

BOZO is een afkorting die staat voor “Beste Onderhandelingsresultaat Zonder Overeenkomst”. Je kan dit anders omschrijven als het beste alternatief dat een partij heeft wanneer er geen deal wordt gesloten. Wanneer er geen overeenkomst wordt gesloten, is een partij dus afhankelijk van zijn of haar eigen alternatieven. De kracht van deze alternatieven bepalen dan ook de sterkte van het BOZO.

Belang van BOZO

BOZO is een cruciaal aspect van onderhandelingen. Het bepaalt namelijk in grote mate jouw onderhandelingsmacht. Hoe sterker jouw alternatieven, hoe sterker jouw BOZO, en hoe sterker je staat in een onderhandeling. Het is daarom belangrijk dat je voorafgaand aan de onderhandeling duidelijk hebt wat jouw BOZO is. Een onderhandeling starten zonder dat je duidelijk hebt welke alternatieven je hebt is onverstandig. Jouw “Beste Onderhandelingsresultaat Zonder Overeenkomst” helder hebben heeft de volgende voordelen:

  1. Je weet tot hoe ver je kan gaan (en wanneer je beter voor de andere optie kan kiezen);
  2. Het geeft je onderhandelingsmacht, aangezien je de andere partij kan laten blijken dat je een alternatief hebt;
  3. Het maakt je minder afhankelijk van de partij met wie je praat, aangezien je reeds een alternatief hebt.

Tijdens het onderhandelen is het cruciaal om je “Beste Onderhandelingsresultaat Zonder Overeenkomst” voor jezelf te houden. Zodra de andere partij op de hoogte is van jouw alternatieven, kan het onderhandelen ingewikkeld worden. Hier geldt zeker “kennis is macht”.

Hoe kom je tot een BOZO?

Om jouw BOZO op te stellen ga je op zoek naar je alternatieven. Dit is niet altijd eenvoudig. Dit is in grote mate afhankelijk van waarover wordt onderhandeld. Zo is het bijvoorbeeld vrij eenvoudig op internet op te zoeken wat een wasmachine kost. Gaat het echter om een product waarvan de prijzen minder transparant zijn, dan kan het opstellen van een “Beste Onderhandelingsresultaat Zonder Overeenkomst” wat ingewikkelder zijn. Zeker wanneer het om producten gaat waarbij de waarde van een product kan verschillen, afhankelijk van de persoon aan wie je het vraagt.

De volgende stappen helpen je bij het vinden van je BOZO:

  1. Maak een lijst van je alternatieven. Denk na over alle alternatieven die je hebt wanneer de onderhandeling in een impasse belandt. Wat zijn je opties wanneer er geen deal wordt gesloten?
  2. Evalueer je alternatieven. Onderzoek elke optie en bepaal de waarde van elk alternatief.
  3. Bepaal je BOZO. Kies je alternatief waarvan je denkt dat deze de meest waarde oplevert.

Het is belangrijk om jouw alternatief duidelijk te hebben alvorens te beginnen aan de onderhandeling. Je wilt ten alle tijden voorkomen dat je de deal laat klappen omdat je denkt een betere BOZO te hebben, terwijl dit achteraf niet zo blijkt te zijn. Zorg dus dat jouw alternatieven concreet zijn.

Samenvattend

Het is erg belangrijk om helder te hebben wat je BOZO is. Hierdoor sta je veel sterker in de onderhandeling. Daarnaast is het cruciaal om de andere partij het gevoel te geven dat je beschikt over ijzersterke alternatieven. Pas echter op: Als de andere partij erachter komt dat dit niet het geval is, dan kan dit veel invloed hebben op het gehele onderhandelingsproces.

 

 

[wpb_childpages]