Onderhandelingstafel

De onderhandelingstafel is feitelijk de tafel waaraan een onderhandeling plaatsvindt. De keuze van de onderhandelingstafel kan grote invloed hebben op het verloop van de onderhandeling. De onderhandelingstafel is onderdeel van de onderhandelopstelling.

De vorm van de onderhandelingstafel is zeer bepalend voor de sfeer die wordt neergezet. Zit je bijvoorbeeld ver van elkaar af, dan creëert dit automatisch een afstand. Je kan verwachten dat de onderhandeling hierdoor een wat afstandelijker karakter krijgt. Zit men echter te dicht op elkaar, dan kan dit weer beklemmend werken. Het kan dan moeilijker zijn om stevige uitspraken te doen.

Naast de soort tafel is ook de tafelschikking van groot belang. Ga je naast elkaar zitten of tegenover elkaar? Allemaal factoren die veel invloed hebben op de sfeer gedurende de onderhandeling.

Voorbeelden van onderhandelopstellingen

De twee onderstaande foto’s laten duidelijk een verschil tussen soorten onderhandelingstafels zien. Op de eerste foto vindt een gesprek plaats tussen vakbonden van Ford en de directie van Ford Genk. De tafels zijn zo opgesteld dat beide partijen tegenover elkaar zitten. Daarbij zitten ze ook nog eens ver uit elkaar. Deze opstelling gaat dus niet helpen om dichter bij elkaar te komen.

 

bron: HLN -Impasse aan onderhandelingstafel Ford Genk

De tweede foto hieronder betreft een onderhandeling in Duitsland waarbij een akkoord is bereikt. In vergelijking met de vorige foto is duidelijk een verschil in opstelling te zien. Voor de onderhandeling op de tweede foto is gekozen voor een opstelling waar men veel dichter bij elkaar zit. Dit stimuleert om tot een overeenkomst te komen.

 

Waar op te letten bij een onderhandelingstafel?

Geen enkele onderhandeling is gelijk. Dat betekent dat een onderhandelingstafel ook moet kunnen voorzien in verschillende situaties. Zo moeten er voldoende mensen tegelijk aan kunnen zitten. Tegelijkertijd moet de tafel ook geschikt zijn voor een onderhandeling tussen twee personen, zonder dat zij heel ver uit elkaar komen te zitten.