bazo - beste alternatief zonder overeenkomst uitgelegd

BAZO

BAZO in onderhandelen staat voor “Beste Alternatief Zonder Overeenkomst“. Het begrip staat synoniem voor BOZO en het Engelse BATNA (“Best Alternative To No Agreement”).

Wat is BAZO?

BAZO is een afkorting die staat voor “Beste Alternatief Zonder Overeenkomst”. Je kan dit anders omschrijven als het beste alternatief dat een partij heeft wanneer er geen deal wordt gesloten. Wanneer er geen overeenkomst wordt gesloten, is een partij afhankelijk van zijn of haar eigen alternatieven. De kracht van deze alternatieven bepalen dan ook de sterkte van het BAZO.

Belang van BAZO

BAZO is een cruciaal aspect van onderhandelingen. Het bepaalt namelijk in grote mate jouw onderhandelingsmacht. Hoe beter jouw alternatieven, hoe sterker jouw BAZO, en hoe sterker je staat in een onderhandeling. Het is daarom belangrijk om je BAZO voorafgaand aan de onderhandeling duidelijk te hebben. Een onderhandeling starten zonder dat je duidelijk hebt welke alternatieven je hebt is onverstandig. Jouw “Beste Alternatief Zonder Overeenkomst” helder hebben heeft de volgende voordelen:

  1. Je weet tot hoe ver je kan gaan (en wanneer je beter voor de andere optie kan kiezen);
  2. Het geeft je onderhandelingsmacht, aangezien je de andere partij kan laten blijken dat je een alternatief hebt;
  3. Het maakt je minder afhankelijk van de partij met wie je praat, aangezien je reeds een alternatief hebt.

Tijdens het onderhandelen is het cruciaal om je “Beste Alternatief Zonder Overeenkomst” voor jezelf te houden. Zodra de andere partij op de hoogte is van jouw alternatieven kan het onderhandelen ingewikkeld worden. Hier geldt zeker “kennis is macht”.

Hoe kom je tot een BAZO?

Om een BAZO op te stellen, moet je op zoek naar je alternatieven. Hoe eenvoudig of lastig dit is, is afhankelijk van hetgeen waarover onderhandeld wordt. Soms is het gemakkelijk op internet te vinden wat iets kost. In andere gevallen is dat moeilijk te achterhalen. Zeker wanneer het om producten gaat waarvan de waarde kan verschillen, afhankelijk van de persoon aan wie je het vraagt.

De volgende stappen helpen je bij het vinden van je BAZO:

  1. Maak een lijst van je alternatieven. Denk na over alle alternatieven die je hebt wanneer de onderhandeling in een impasse belandt. Wat zijn je opties wanneer er geen deal wordt gesloten?
  2. Evalueer je alternatieven. Onderzoek elke optie en bepaal de waarde van elk alternatief.
  3. Bepaal je BAZO. Kies je alternatief waarvan je denkt dat deze de meest waarde oplevert.

Het is belangrijk om jouw alternatief duidelijk te hebben alvorens te beginnen aan de onderhandeling. Je wilt ten alle tijden voorkomen dat je de deal laat klappen omdat je denkt een betere BAZO te hebben, terwijl dit achteraf niet zo blijkt te zijn. Zorg dus dat jouw alternatieven concreet zijn. Alleen dan ben je instaat jouw onderhandelingspositie goed in te schatten.

Samenvattend

Het is erg belangrijk om helder te hebben wat je BAZO is. Hierdoor sta je veel sterker in de onderhandeling. Daarnaast is het cruciaal om de andere partij het gevoel te geven dat je beschikt over ijzersterke alternatieven. Pas echter op: Als de andere partij erachter komt dat dit niet het geval is, dan kan dit veel invloed hebben op het gehele onderhandelingsproces.