oh ja nog een ding onderhandel tactiek uitgelegd

Oh ja, nog een ding..

Delen
Delen
Delen
Delen
Printen

Oh ja, nog een ding tactiek is een onderhandelingstactiek die wordt ingezet op het moment dat de deal bijna wordt gesloten. Op het laatste moment komt één van de partijen met een aanvullende wens/eis.

De onderhandelingstactiek maakt gebruik van het momentum. Weinig mensen hebben op het laatste moment nog zin in een discussie. Vaak zijn ze blij dat de deal gesloten is. Het extra verzoek wordt daardoor vaak gemakkelijk ingewilligd.

Voorbeelden van de “oh ja, nog een ding” tactiek

Onderstaande opmerkingen in de trant van de ‘oh ja, nog een ding’-tactiek worden geplaatst op het moment dat beide partijen op het punt staan de deal te sluiten:

  • Oh, ik vergeet nog te vermelden: Ik ga er wel vanuit dat de eerder vermelde inkoopprijsverhoging met ingang van 31 december ook akkoord is.
  • Oh ja, voordat ik teken wil ik je ook nog even vragen om de oude factuur van vorig jaar af te tekenen.
  • Stom. Ik vergeet je nog te zeggen dat ik alleen mag tekenen wanneer wij in week 14 actiedisplays mogen inzetten.

Bij al deze verzoeken gaat het dus om extra voorwaarden. Bovenop de voorwaarden die onderdeel uitmaken van de overeenkomst.

Countertactieken

Tijdens het uitruilen van condities is het belangrijk altijd iets terug te vragen voor een concessie. Ook al sta je op het punt de overeenkomst te sluiten. Het is niet verstandig zomaar akkoord te gaan met de extra voorwaarden. Je kan op verschillende manieren reageren op een dergelijk verzoek. Bijvoorbeeld:

  • Vraag de andere partij op een grappige toon of ze de onderhandelingen weer opnieuw willen starten?
  • Geef aan dat ze de extra voorwaarden maar moeten bewaren voor de volgende onderhandeling. Nu kan je er niet zoveel mee.
  • Je kan er ook een grapje van maken: Neem je mij nu in de maling? Ga je er last minute nog wat doorheen proberen te drukken?

Geeft de andere partij aan dat de extra voorwaarden inderdaad belangrijk zijn? Dan open je opnieuw de onderhandelingen. Zorg dat je altijd iets terugvraagt voor de extra voorwaarden. Hoe klein ook. Dit voorkomt precedentwerking.

Het kan ook voorkomen dat ze beweren dat het allang besproken is. Mocht je van mening zijn dat dat niet zo is, heropen ook dan de onderhandelingen. Stem nooit zomaar in met de extra voorwaarden.

Impact van de tactiek

Door op het laatste moment nog om extra voorwaarden te vragen, kan het vertrouwen in de relatie aanzienlijk onder druk komen te staan. De andere partij kan het gevoel hebben in de maling te worden genomen. Daardoor zullen zij bij toekomstige deals meer oppassen bij het sluiten van de deal. Mogelijk houden ze bepaalde kaarten nog op zak om deze op het laatste moment te kunnen spelen als antwoord op het last minute verzoek.

De onderhandelingstactiek vraag in mindere mate om onderhandelingsmacht. Iedere partij kan de tactiek vrij eenvoudig inzetten.

Delen
Delen
Delen
Delen
Printen