Onderhandelaar

Delen
Delen
Delen
Delen
Printen

Onderhandelaar is iemand die deelneemt aan een onderhandeling. Dit kan hij of zij doen namens zichzelf, of in dienst van een organisatie. In bepaalde gevallen laat een onderhandelaar zich daarnaast inhuren om te onderhandelen namens iemand anders. In dat geval spreek je van een onderhandelconsultant of onderhandelvertegenwoordiger.

Onderhandel je nu met een organisatie of met een persoon?

Veel mensen denken vaak te onderhandelen met een organisatie. Niets is minder waar. Je onderhandelt met een persoon. Een onderhandelaar met zijn eigen emoties en visie op de wereld.

Vanzelfsprekend wordt een onderhandelaar beïnvloed door zijn omgeving. Dus ook door de organisatie waarvoor hij of zij werkt. Hij zal daarom ook de belangen van deze organisatie behartigen. Vergeet echter de belangen van de persoon zelf niet. Veel onderhandelingen lopen vast omdat de belangen van de persoon niet worden ingevuld. Probeer tijdens de onderhandeling daarom te achterhalen wat de persoon zelf wil bereiken. Mogelijk kan je hem daarbij helpen in ruil voor een mooie deal.

Ben ik een onderhandelaar?

Iedereen onderhandelt bijna elke dag. Alleen heb je het niet door. Vaak worden alleen “officiële onderhandelingen” gezien als onderhandeling. Er zijn echter veel meer situaties waarin je onderhandelt. Denk daarbij aan het verdelen van werk tijdens een vergadering of het aankopen van artikelen in een winkel. Dit zijn allemaal situaties waarin onderhandelen mogelijk is. Of we het altijd doen is een andere vraag.

Is onderhandelen te leren?

Onderhandelen is heel goed te leren. Onderhandelen kan je namelijk vergelijken met een manier van communiceren. Door de juiste methodes aan te leren en veel te oefenen leer je professioneel  te onderhandelen.

Hierbij geldt: oefening baart kunst. Onderhandelen leer je vooral door het veel te doen. En oefenen kan je overal. Het is meer een kwestie van durven. Vraag eens om korting. En zie wat er gebeurt. Zie onderhandelen als een spel. De ene keer lukt het wel, de andere keer niet. Niet geschoten is echter altijd mis.

Delen
Delen
Delen
Delen
Printen