Afhankelijkheidsrelatie

Afhankelijkheidsrelatie is een relatie die twee partijen hebben als gevolg van de mate waarin beide partijen afhankelijk van elkaar zijn. Het komt regelmatig voor dat twee partijen niet zonder elkaar kunnen. Of ze dit nu willen of niet.

In de retail is er vaak sprake van een afhankelijkheidsrelatie. Zo kunnen supermarkten niet zonder A-merken en A-merken niet zonder supermarkten. Beide partijen zijn dus afhankelijk van elkaar. Ze zijn aan elkaar overgeleverd en ze moeten dus samen tot werkbare overeenkomsten komen. Uit het verleden kunnen we opmaken dat dit niet altijd even makkelijk is. Hieronder zie je een voorbeeld van partijen met een afhankelijkheidsrelatie die er niet direct uit zijn gekomen met elkaar.

onderhandelen afhankelijkheidsrelatie
bron: https://www.trouw.nl/nieuws/peijnenburg-en-albert-heijn-vechten-om-koek~bb2022e8/

Dit is slechts één voorbeeld, maar het komt vaker voor dat het bereiken van een werkbare overeenkomst tussen partijen met een afhankelijkheidsrelatie lastig is. Dit blijkt wel uit onderstaande lijst:

Afhankelijkheidsrelatie onderhandelen
Bron: https://nos.nl/artikel/417445-andere-conflicten-met-leveranciers.html

De deadlocks waarin deze partijen zijn beland, hadden zij kunnen voorkomen. Het antwoord ligt vaak in eerst iemand begrijpen en dan begrepen worden.