win-verlies onderhandelen wat is dat?

Win-Verlies onderhandelen

Win-Verlies onderhandelen is een distributieve onderhandelingsstrategie waarbij één van de partijen wil winnen ten koste van de andere partij.

Win-Verlies onderhandelen is vergelijkbaar met Verlies-Win onderhandelen. Bij de Win-Verlies strategie is de eigen partij de “winnaar” van de onderhandeling. Bij de Verlies-Win strategie is dat de andere partij. Anders dan bij Win-Win onderhandelen, wint in deze twee gevallen dus één van de partijen ten koste van de andere partij. In bepaalde gevallen is dit mogelijk wenselijk. Echter niet altijd.

Er zitten verschillende gevaren verbonden aan het inzetten van een Win-Verlies strategie. Zeker als de andere partij zich bewust is van het feit dat ze veel hebben moeten toeleggen. De kans is groot dat de “verliezende” partij in een later stadium alsnog zijn of haar gelijk zal proberen te krijgen. Mocht je dus denken later nog zaken met iemand te gaan doen, dan is het af te raden de Win-Verlies strategie in te zetten.

Desondanks is het goed om kennis van de methodiek te hebben. Vandaar dat wij deze strategie wel behandelen tijdens onze onderhandel trainingen. Onze onderhandel coaches kunnen je er ook van alles over vertellen.