Vraagprijs

De vraagprijs is de prijs die een verkoper vraagt voor een prestatie, product, dienst, etc. Vaak wordt de vraagprijs echter gezien als een uitnodiging tot het doen van een bod.

Hebben wij een deal als ik de vraagprijs biedt?

Normaal gesproken ligt de uiteindelijke verkoopprijs lager dan de vraagprijs. Tegenwoordig is het echter ook niet raar als er ruim boven de gevraagde prijs wordt geboden op een huis. In bepaalde gevallen lijkt de vraagprijs dus een startpunt van biedingen.

Wanneer je de gevraagde prijs voor iets biedt, wil dit niet zeggen dat er ook werkelijk sprake is van een overeenkomst. Het is namelijk aan de verkopende partij om het bod te aanvaarden. Zij kunnen ook een tegenbod doen dat mogelijk hoger ligt dan de geboden vraagprijs.

In 2017 heeft de hoge raad hier een uitspraak over gedaan. Daarbij is gezegd dat wanneer de vraagprijs van een huis geboden wordt, dit niet direct betekent dat er sprake is van een overeenkomst. Het bod moet eerst door de verkopende partij worden aanvaard.

Wat kan ik met de gevraagde prijs?

Toch kan je er vaak vanuit gaan dat de vraagprijs de prijs is die de verkopende partij ergens voor wil hebben. Bij het opstellen van je onderhandelingsstrategie kan je dit bedrag dus wel degelijk zien als een serieus openingsbod. Hier moet dan ook op een gepaste manier op worden gereageerd.

Wanneer de situatie het toelaat, is het verstandig de vraagprijs af te wijzen. Al is het maar om te laten te blijken dat je het gevraagde bedrag hoog vindt. Hiermee geef je te kennen dat dit niet het bedrag is waarvoor je bereid bent tot aankoop over te gaan. Door dit op een gepaste manier te doen, weet de verkopende partij waar hij of zij aan toe is. Daarnaast voorkom je hiermee dat het slachtoffer te worden van het welbekende ankereffect.

[wpb_childpages]