Openingsbod

Openingsbod in onderhandelen is het eerste (officiële) moment waarop een partij haar voorwaarden voor een overeenkomst bekendmaakt aan de andere partij.

Hierbij kan je denken aan een aannemer die een offerte uitbrengt. Maar ook een prijskaartje in een winkel kan je zien als een openingsbod. Openingsbiedingen zijn er dus in verschillende verschijningsvormen.

Wat maakt een openingsbod een belangrijk moment?

Een openingsbod is een belangrijk moment. Het dwingt een partij namelijk kleur te bekennen en haar voorwaarden te tonen. Dit is ook gelijk het punt waarop de andere partij op het bod kan reageren. Veel mensen vinden dit een spannend moment: Vinden ze het niet te duur? Vraag ik niet te weinig? Deze onzekerheid maakt dat veel mensen afzien van een openingsbod en dit aan de andere partij overlaten. Dit terwijl is aangetoond dat partijen die het bod openen meer uit de onderhandeling halen.

Moet je nu altijd als eerste een bod uitbrengen?

Een goed openingsbod is niet zomaar uitgebracht. Allereerst moet je je afvragen of je wel als eerste een bod wil doen? Kan je niet beter wachten met het openen van een bod? Dit is afhankelijk van verschillende factoren. Eén van de belangrijkste factoren betreft het inschatten van de waarde van de deal voor de andere partij. Ben je wel in staat om in te schatten wat de andere partij maximaal voor iets zou willen betalen? Wat iets waard is voor jou wil niets zeggen over wat iets waard is voor een ander. Dit maakt het vaak moeilijk om een openingsbod uit te brengen. Wanneer het niet mogelijk is om een gedegen schatting te maken van de waarde die de andere partij toekent aan het hetgeen waar de onderhandeling over gaat, is het maar de vraag of het verstandig is om als eerste een bod uit te brengen. Zonder dit inzicht kan je gemakkelijk te veel of te weinig vragen. In dat geval is het verstandiger om de andere partij het bod te laten openen.

Wees in dat geval wel voorbereid op de psychologische effecten van het bod. De kans is groot dat er een soort anker wordt gezet. Het is belangrijk je hiertegen te wapenen. Onder ankereffect is hier meer over te lezen.

 

[wpb_childpages]